Intervju med Margaret

MARGARET GÄRDING ÅRETS KVINNA 2012

 Margaret Gärding Årets kvinna 2012

Juryns motivering till Årets kvinna:

”Denna kvinna kännetecknas av ett stort aktivt deltagande i arbetet mot rasism i Sverige genom sin inblandning i olika organisationer. Hon har även varit delaktig i den afrikanska diaspora rörelsen under åren, och medverkat i paneldiskussioner om integration och mångfaldsfrågor i Sverige. Hon doktorerar vid Stockholms Universitet där hon kombinerar pedagogik och arbets- och organisations psykologi. Denna kvinna har påvisat sin sakkunskap på nationell nivå men även på ett internationellt plan genom sitt engagemang i biståndsfrågor.

Margaret Gärding blev utsedd till årets kvinna på årets Maishagala 2012 och är mycket väl insatt i frågor kring den afrikanska diasporan. I slutet av maj var Margaret inbjuden till the African Union Global Diaspora Summit som expert på ämnet. Mötet var ett förberedande möte inför ett AU-ministrarnas och statschefernas konferens. På mötet uppmärksammades att hon vunnit priset som ”Årets kvinna” på Maisha galan och hon fick ett hedersomnämnande. Baserat på hennes bidrag på detta möte blev hon inviterad till att även delta i AU-ministrarnas konferens och till ett möte med de olika statscheferna.

Margaret som har sina rötter i Sydafrika var under apartheidtiden aktiv både i Sydafrika och i anti-apartheidrörelsen i Sverige, bland annat som ansvarig för en kurs i offentlig förvaltning för ANC i exil på SIDA/SANDÖ. Hon har också varit verksam i ett flertal organisationer för att motverka rasism. Under många år arbetade hon med biståndsfrågor. Hon har jobbat för Oxfam och den brittiska regeringen som rådgivare i DRC (Demokratiska Republiken Kongo). I Sverige har hon bland annat varit ansvarig för det svenska biståndet till Seychellerna 1993-1995 samt utbildat svenska biståndsarbetare i 20 år. Under senare år har hon allt mer kommit att arbeta med integrations och mångfaldsfrågor som föreläsare och har deltagit aktivt i paneldiskussioner kring detta samt medverkat i olika referensgrupper. Hon skriver just på en doktorsavhandling i pedagogik vid institutionen för pedagogik och didaktik med titeln: Partnership with Africa: Donor/recipient relations within a context of power inequality and cultural diversity.

Några månader efter att Margaret Gärding mottagit priset som Årets kvinna får vi ett tacksamt tillfälle till intervju. Margaret Gärding berättar då att hon känner en stor tacksamhet för det pris hon fått. Hon tycker också att priset är en stor uppmuntran när man kämpar på och många gånger känner en ensamhet och en utsatthet vilket man gör när man engagerar sig i frågor där det krävs att man vågar sticka ut och ta kampen. Hon känner samtidigt en ödmjukhet och tycker att hon tar emot priset för alla andra kvinnor som kämpar.

Hennes drivkraft till sitt engagemang är för det första hennes värderingar som hon har fått från Zulu folket, det samhälle där hon växte upp med en livsfilosofi som kallas Ubuntu. Ubuntu går ut på att vi har ett ansvar för varandra. Hennes andra inspiration är de starka afrikanska kvinnor som hon växte upp bland. De behandlade varandra med solidaritet och hon fick lära sig att ha mod och att säga ifrån. Den tredje drivkraften är att hon upplevt apartheid och var apartheidmotståndare. ”Då ser man lidandet och att man själv kan göra något åt det även om man är rädd”.

Som råd till kvinnor som vill engagera sig ungefär som hon har gjort och gör, tycker hon att man ska tro på sig själva och det man brinner för. Man ska våga stå upp för det man tror på även när man blir ifrågasatt och straffad. Att engagera sig i integrationsfrågor och att ta strid när det behövs är inget som går förbi obemärkt. Det är viktigt att inte släppa taget vad som än händer.

Det andra rådet är att man ska stödja varandra och ta vara på det positiva som det svenska samhället erbjuder. Man ska inte stirra sig blind på bara problem utan också ta vara på livets möjligheter och den godhet som ändå finns i världen.

”Mitt liv som svart sydafrikan och apartheidmotståndare har varit svårt. Det är inte heller så lätt att vara afrikansk kvinna i Sverige. Men det finns också så mycket fantastiskt i livet att ta vara på och det får inte glömmas bort”.

Margret Gärding tycker att det viktigaste just nu när det gäller den afrikanska diasporan är att alla goda krafter i Sverige måste engagera sig mot den dolda och öppna främlingsfientligheten. Det har varit många oroligheter på senaste tid kopplat till rasism och ”alla svenskar måste engagera sig”.

African Union Global Diaspora Summit Declaration som utarbetades under de tre mötena tar upp många viktiga frågor bl.a. följande:

Man vill skapa affärsmöjligheter mellan afrikaner i Sverige och afrikaner i Afrika.

Man vill gärna att utbildade afrikaner i Sverige ska bidra med sin expertis för att främja Afrikas utveckling.

Afrika vill upprätthålla och utveckla kontakt med människor med afrikanskt ursprung som lever utanför Afrika dvs. i Europa, USA, Latin och Central Amerika osv. Det finns 5 afrikanska regioner och det talas om att den afrikanska diasporan i världen ska bli den sjätte.

  

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s