Maisha, ”för kvinnan och livet”

7:e Mars 2012

I kväll samlades ett flertal personer på Stallet vid Nybrokajen för ett Maishamingel med ett gemensamt mål i sikte: att få ett ”smakprov” på Maishagalan som för sitt femte år i rad vill stärka och hylla afrikanska kvinnor och kvinnor som utför ett arbete med anknytning till afrika. I lokalen förenades arrangörer, jury, artister och andra nyfikna på Maisha som är ett jämställdhets och integrationsprojekt .

Framme på scen presenterades ”Tauna” som aldrig kunde sluta spela, i positiv bemärkelse. Han tog fram instrument efter instrument, det lät som musiken kom direkt ifrån naturen. Det var roligt att få höra så många nya olika ljud, han började sjunga till toner av en trumma som ”Tauna” själv kallar för den ”afrikanska mobiltelefonen” dondon.  För att sedan ta upp ett långt bamburör en regnstav som används för att åkalla regn. Stavens toner gav mej en känsla av att stå och blicka ut över havet. Taunas musik påminde om Jean Michell Jarres utan elektroniskt komp. Vackrast var det pytte lilla instrument han höll i handen som lät som en slags korsning av piano och xylofon.  Ur det kom snabba toner fast det såg ut som att han bara stod och lekte lite med tummarna. Jag ville så gärna höra instrumentens namn igen.

Keyshimba

Kvällens andra artist Keyshimba som också är en av de nominerade bröt av helt i både musikstil och klädsel. Keyshimba fick hela rummet att stanna upp med sin fängslande och bluesjazziga unika röst. Jag blir fascinerad över hur en del kvinnor kan klä sig strikt och ändå se så levande ut.  Keyshimba som har sina rötter i Kongo sjöng två låtar. I den första låten ”At last” höll hon ut tonerna längre än jag själv kan andas ut. Andra låten hon sjöng var en soulig upp tempo låt och gjorde framförandet till ett varierat nummer.

Irene Opira som är Maishagalas producent berättar om ”Maisha ”med en sådan värme. Det är så självklart för henne att ”Maisha” inte handlar om retorik utan att vara sig själv och ta sina värderingar och framtids drömmar på allvar. Årets tema är en hyllning till alla mammor med särskilt fokus på Afrikas mammor. Bakgrunden till valet av tema är det sorliga faktum att det världen över fortfarande dör en halv miljon kvinnor i barnsäng varje år. I Afrika dör fler kvinnor i barnsäng än av Malaria och HIV tillsammans. Irene vill betona detta och hoppas att det ska få ett större medialt utrymme.

Jag frågade en av arrangörerna hur hon skulle sammanfatta galan med en slogan och hon svarade ”för kvinnan och livet”. Maisha betyder liv på swahili. Ett av galans syften är att jobba för att kvinnor i Afrika ska få bättre livs förhållanden så ”Maisha” är symboliskt.

Kvällen var trevlig rakt igenom och gav mig en ny musiklängtan. Jag klev in i en liten afrikansk bubbla där färgglada kläder och starka röster fick mig att längta dit. Jag har aldrig varit i något afrikanskt land men Maishagalan inspirerar mig.

Författare till texten: Sophie & Karin

Välkommen som stödmedlem! Som stödmedlem för Maishagalan bidrar du till att galan blir ännu bättre samtidigt som du visar ditt engagemang i t.ex. kultur,  samhällsfrågor och aktuella frågor från den afrikanska kontinenten. Stödmedlemskap innebär att du som privatperson kan direkt stödja Maishagalan genom ett ekonomiskt bidrag. Alla bidrag är välkomna, stora som små. Du kan också välja att bidra med en engångssumma eller som månadsgivare. Som stödmedlem får du vårt nyhetsbrev och inbjudningar till olika arrangemang. Sätt in ditt bidrag på Create the Futures B.g./Swedbank: 974987674-5 och ange ditt namn, adress och e-post samt att det gäller stödmedlemskap för Maishagalan.

 

 

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s