Afro-Dites story

Afro-Dites fick hedersomnämnande på Maishagalan för sina pionjärinsatser inom västafrikansk dans och musik i Sverige. Vi bad Gun Pella berätta deras story:

Afro-Dites tillblivelse 1984
I början av 80-talet kom vi i kontakt med afrikansk dans i Stockholm ledd av ghanesen Bedu Annan. Han startade dans- och teatergruppen Abakan Dance Theatre med nigerianen Paul Edoh som slagverkare där samtliga av oss ingick i olika tidsperioder. Gruppen gjorde flera föreställningar runt om i Stockholm. 1983/84 arrangerade Bedu en dansresa till Togo där flera av oss deltog. Resan till Afrika var en mycket stark upplevelse som gjorde ett djupt intryck på oss, det blev en vändpunkt. 1984 bildade vi tjejer dansgruppen Afro-Dites, utan Bedu. Nu började en tid då vi samarbetade med många olika musiker och musikgrupper som resulterade i en mängd dansjobb på festivaler, klubbar, skolor, etc. Vi gjorde regelbundna föreställningar på de afrikanska Stockholmsklubbarna Kilimanjaro och Tropicana. På Kilimanjaro hade vi under flera år ett nära samarbete med klubbägarna, fyra killar från Nigeria, bla Dr Alban.

1985/86 började vi undervisa i afrikansk dans i blygsam skala, bla på Kilmanjaro. Efter en 6-månaders lång dansresa till västafrika 86/87 (Burkina Faso, Mali, Senegal, Gambia, Ghana) arbetade vi seriöst med olika dansföreställningar där föreställningen på Skeppsholmens Jazz-& Bluesfestival måste räknas som en av de största, vi var numret innan Nina Simone. Andra arenor var Vattenfestivalen, Dansens Hus, Kulturhuset, bl.a. Afrikansk dans blev mer känt i och med att tre av oss började undervisa på Kulturama, vi nådde nya grupper. Vi hade workshops som enskilda medlemmar från Malmö i söder till Kiruna i norr. Två av oss fick jobb på Falu Folkmusik Festival som kurslärare i afrikansk dans. En medlem gjorde en programserie för UR-Akademin SVT om afrikansk dans. En annan startade den första afrikanska dansskolan i Sverige; Dans-Dojon*. Vi har alla bidragit på olika sätt med att sprida den afrikanska dansen och musiken i Sverige, än i dag undervisar fyra av oss i afrikansk dans.

Vi känner en stor tacksamhet över att vi fått förmånen att lära känna och erbjudits möjlighet att utöva denna otroligt rika och mångfasetterade konstform. Det afrikanska folket har tagit emot oss med öppna armar trots vårt vita skinn, de har delat med sig frikostigt av sin kulturskatt, detta ska vi aldrig glömma! Dansen har inte bara gett oss stor glädje, den har gett oss inblick i olika kulturers levnadssätt, den har byggt broar och på så sätt fått oss att växa som människor.

Afro-Dites hade följande medlemmar: Marielouise Jatta, Susanne Karlstedt, Caroline Lindvall, Gun Pella, Stina Schröder, AnnaLena Eriksson Tell och Katarina Werner

*Läs mer om

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s